2013: a csillaghullás éve



2013-ban is rengeteg meteorraj vonul át az égbolton. A legtöbbnél több mint 10 hullócsillagot is lehet majd látni óránként, de a legnagyobb rajoknál akár percenként láthattok meteort. Indulhat a kívánságlista írás és az égbolt vizslatása.



 

 

 

 

 

 

Idén 7 nagy meteorraj is elzúg a Föld mellett, így több esélyetek is lesz kívánni valamit. A Meteorwatch azokat gyűjtötte össze, amelyek nekünk is érdekesek lehetnek. A listában azokat találhatjátok, amelyek óránként 10-nél több hullócsillagot is produkálnak majd. A legnagyobb rajoknál pedig percenként lehet csodálni az égi jelenséget. Lehet írni a listákat, lesz mód sok kérés elsuttogására.
...
... ... ... ...
// ]]>
... ...//

// ]]>

A meteor az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek (meteoroidok) keltenek a légkörben, miközben, a nagy sebesség miatti súrlódástól felizzva, ionizálják azt. Népies nevük hullócsillag.

 



 

A babona szerint ha valamit kívántok a jelenség megfigyelésekor, akkor az beteljesedik. Ha egy hullócsillag kiemelkedő fényességgel jár, az a bolida (tűzgömb), és a zuhanás után esetleg megtalálható kőzetanyagot nevezik meteoritnak.

 


 

Vannak rajmeteorok, amelyek az év egy időszakában térnek vissza mindig. Ezek a rajok üstökösök, kisbolygók anyagából keletkeznek, és nagyjából azzal azonos pályán keringenek a Nap körül. A fiatalabb rajok kevésbé oszlanak szét a pálya mentén.

A legismertebb meteorrajok a Perseidák és a Leonidák. A Perseidák idén augusztus elején érkezik. Csúcspontja 33 évente van, ekkor járnak a Nap közelében, és akár ezer meteort is láthatunk óránként. A legutóbbi ilyen csúcs 1999-ben volt.

 



 

Csak a 18. század végén vált elfogadottá, hogy kozmikus eredetű jelenségről van szó, addig úgy gondolták, hogy a felvillanásokat a Föld légkörének valamely megnyilvánulása okozza. Maga a meteor elnevezés görög eredetű, ami ég és föld között lebegő-t jelent. Arisztotelész szerint még légköri jelenség, ezért is hasonlít elnevezése a meteorológia szóra.

 
szeretlekmagyarorszag.hu