Valódi rablás? Vagy csak a képzelet szüleménye?



Számtalan becsületes, pszichológiai értelemben egészséges ember állítja azt világszerte, hogy elrabolták a földönkívüliek és különböző vizsgálatokat hajtottak végre rajta. Valóban „idegen” élményben volt részük ezeknek az embereknek, vagy lehet, hogy egészen más áll a háttérben?



 

 

 

 

A Harvard Egyetem professzora, Rich McNally és kollégái a pszichét okolják. Már több mint tíz éve vizsgálják az elraboltakat, és ez idő alatt jó néhány közös személyiségvonásra bukkantak náluk, melyek szerintük hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezek az emberek úgy véljék, E.T. kuzinjai kényszerkirándulásra vitték őket.

...
...

...
...
...
//-->

...
...




Az alvási paralízis és ébredéskori hallucinációk 

Az elraboltak közül sokan számoltak be kora reggeli alvási bénulásról. Amikor felébrednek ebből az állapotból a rettegést hallucinációk váltják fel, például fényvillanásokat látnak, vagy zúgó hangot hallanak. Egyesek úgy érzik, mintha lebegnének a szobában, vagy különböző alakokat látnak a helyiségben. Míg sokan ezt az alvást követő bénult állapotot álomként azonosítják, néhányan úgy vélik, hogy alakokat, szellemeket vagy földönkívülieket láttak.

 



 

Át nem élt emlékek felidézésére 

Az egyik gyakorlati kutatásuk során McNally és csapata arra a következtetésre jutottak, hogy az állítólag elrabolt személyeknél kimutatható volt a hajlam a hamisemlék-szindrómára. Ez azt jelenti, hogy az elraboltak a memóriatesztek során olyan szavakat, tárgyakat, mondatokat tudtak felidézni, melyeket sose hallottak, sose láttak. Amennyiben a hamis emlék hatás összefüggésben áll a korábban megélt élményekkel, akkor azok, akiket állítólag idegen civilizációk képviselői ejtettek fogságba kétszer olyan hajlamosak álemlékek felidézésére, mint az átlagemberek.

 



 

Mély átélés 

A pszichológiai tesztek tanulsága szerint az elraboltak az átélési képességet vizsgáló teszteken is magasabb pontszámot érnek el az átlagnál. Ez a vonás a fantáziával, az élénk képzelőerővel és a hipnózisra, szuggesztióra való fokozott fogékonysággal van összefüggésben. Ennek a fényében érthető, hogy miért találkozni olyan sok elrabolttal, aki hipnózisban tudja csak felidézni, mi történt vele, azaz egy olyan állapotban, ahol az átélést a sugallatok még erősebbé tehetik – különösen akkor, ha a terapeuta közvetlen kérdéseket tesz fel az elrablással kapcsolatban.

 



 

"Új-kor" irányzatok 

Nem mindennapi élmény, ha az embert egy fénycsóva segítségével berántják egy űrhajóba – ráadásul a jelenlegi fizikai ismereteinkkel nem is tudjuk megmagyarázni a mikéntet. Ehhez még hozzájön, hogy mindezek után az idegenek mindenféle orvosi vizsgálatokat végeznek az elraboltakon. Bizonyosfajta nyitottság kell hozzá, hogy ennek a létezésére azt mondjuk: valószínű. Az elraboltak negyedik közös vonása, hogy az átlagnál nyitottabbak az úgynevezett New Age elgondolásokra, melyek többek közt az alternatív gyógyászat, az asztrológia és a jövendőmondás körét is magukba foglalják.

 



 

Dióhéjban ezekre az eredményekre jutott professzor McNally és csapata az elrablásokkal kapcsolatban. Vagyis az elme gonosz játékának tartják az eseteket, és továbbra is kitartóan kutatják, hogy milyen hiedelmek, gondolkodási minták állnak a háttérben.
Minden bizonnyal sokan vannak, akik a fentieknek köszönhetik a találkozást az idegenekkel, azonban felmerül a kérdés: Valóban minden elrablás csak agyunk rejtett zugainak köszönhető? Nem tudni, lehet, hogy igen, lehet, hogy nem.