A Loch Ness-i szörny: valós vagy koholmány?



A Loch Ness-i szörny (becenevén Nessie) egy állítólagos élőlény, amely a skóciai Ness-tóban él Inverness városa közelében. Nessie a jetivel együtt a kriptozoológia egyik legismertebb témája.



Az első újkori észlelés 1933. május 2-án történt, és valóságos médiaszenzációt keltett. Ugyanezen év augusztus 11-én újra látták. 1934. április 19-én egy fénykép készült a szörnyről, amint hosszú nyaka és feje kiemelkedik a vízből. A fotóról később kiderült, hogy hamisítvány: a képet játékhajóra erősített idomok közeli fényképezésével készítették.

Ahogy teltek – múltak a 90-es, majd a 2000-es évek, úgy csökkent a hívőkben, turistákban a kutatókban és a tó környékén élő lakókban az a korábban megingathatatlannak látszó hithű, szilárd elgondolás, hogy még létezik az a valami ott a vízben. E rejtélyes vízi teremtmény körül lengő kultuszt mindenki ismeri, így, bár világviszonylatban már több tóban, folyóban és tengerben láttak, különös, a Loch- Ness-i szörnyhöz kísértetiesen hasonló titokzatos lényt, ennek ellenére, mégis a Skóciai teremtmény maradt Jetivel holtversenyben a „kriptozoológiai dosszié” fő célpontja, egyúttal minden vízi szörny szimbóluma. Az egyre ritkuló,  szörnyészlelések, és a lény első megpillantása óta eltelt hosszú idő miatt sokan kételkedni kezdtek abban, hogy Nessi még mindig békésen, háborítatlanul úszkál a tóban. Egyesek már-már halottnak titulálták, mondván a lény sorsa elérkezett a kipusztuláshoz.

...
...

...
...
...
//-->

...
...



A futótűzként terjedő pletykák igazságtartalma iránt nem sokan viseltettek szkepticizmussal, hiszen hamar elfogadták, hogy e- lény sem élhet örökké. Nessi-t épp temetni kezdte volna a kriptozoológia, amikor az ismét hallatott magáról. Az ügyben hirtelen fordulat állt be,s az elmúlt évek során több szemtanú és kutató nem csak, hogy újra látni vélte, de lencsevégre is kapta a rejtőzködő, ritkán fel- felbukkanó pikkelyes bőrű lényt. 2011-12 periódusában több fotót is készítettek az állítólagos lényről,s bár a felvételeken egyértelműen nem látszik a dinoszaurusz-szerű teremtmény, mégis van valami hatalmas (test) lény a képeken, amely látszólag úszik a vízben.

 



 

A szkeptikusok elmélete

A Skóciában lévő nagyjából 500 édesvizű tó közül (amelyeket a skótok saját szavukkal ‘loch'-nak neveznek) mindössze háromban látták Nessie-t. Érdekes, hogy csak ez a három tó nagyon mély, és ennek a három tónak a partján erdeifenyők állnak, ami szintén jelentős eltérés a skót tavak többségétől. Ezekre a tényekre alapozva néhány tudós a következő elméletet alkotta meg.

Az erdei fenyők jóval több gyantát termelnek, mint a többi fenyőfajta. Amikor egy erdeifenyő elpusztul és beleesik a tóba, lemerül a tó fenékre és elkezdi kiereszteni a gyantáját. A gyanta az elpusztult fatörzs oldalán marad odaragadva, és a bomló fában keletkező gázokat nem engedi eltávozni. Az így csapdába esett gáz hólyagokat képez a fa törzsén. Ahogy a hólyagok egyre nagyobbak lesznek, felhajtóerejük elég lesz ahhoz, hogy a fatörzset a felszín felé emeljék. A víz nyomása a tó fenekén nagyobb, mint a felszín közelében, így a hólyagokra ható nyomás is folyamatosan csökken, ahogy a fatörzs a felfelé halad. Mivel a gázok térfogata a nyomás csökkentésének hatására megnövekszik, a hólyagok is megnövekednek. Minél nagyobbra nőnek a hólyagok, annál nagyobb az általuk kifejtett emelő hatás, ezért a fa egyre gyorsabban emelkedik felfelé. Végül a hólyagok szétrobbannak, a fatörzs pedig gyorsan visszasüllyed a tó fenekére. Időnként ez a jelenség egy-egy fatörzset akár a tó felszínéig is felemelhet, így a tóból kiemelkedő, majd gyorsan visszabukó, furcsára felfúvódott fatörzseket nézik az emberek szörnyfejeknek.

 



 

Először 2011 végén, majd 2012 áprilisában folytatódtak a szörnyészlelések, majd az a tudományos hajsza, amelynek célja bizonyítani a lény létezését. Bár Nessi a többi szárazföldi és tengeri szörnyhöz hasonlóan nem túl fotogén jellemű, a mai technika segítségével azért mégis csak némi előnyben vagyunk. Az egész még a víz alatt kezdődött… Egy magányos csónakázónak sikerült lefényképeznie a víz alatt 23 méterrel úszó több méter hosszú lényt. Marcus Atkinson a Loch Ness-i tavon hajókázott és különleges képeket készített speciális fényképezőgépével a víz élővilágáról, mikor véletlenül egy ismeretlen élőlényt látott meg a kamera kijelzőjén. A férfi elmondása szerint a mélyben úszó állat perceken keresztül követte hajóját. A hír hamar eljutott a tudományos világ felé… A Loch Ness-i szörnnyel foglalkozó csoportok azonnal ráharaptak a képre. Szerintük végre bizonyítást nyerhet a tény, hogy a vészjósló skót tóban szörny lakozik. Aztán ahogy az lenni szokott jöttek a szörnyvadászok…Egy szörnyvadász skót úriember saját bevallása szerint nem mást fotózott le, mint Nessit, ezzel pedig eloszlatta azokat a korábbi, hamisnak bizonyuló híreszteléseket, melyek szerint a lény már nem él. Állítása szerint kétséget kizáróan a Loch Ness-i szörnyet kapta lencsevégre egy lelkes Nessie-vadász.A hatvan éves George Edwards fotóját augusztus 3-án közölték brit lapok. A lelkes szörnyvadász egy héten hatvan órát tölt el a lény keresésével. A képet 2011 novemberében készítette, meggyőződéssel állítja, hogy az azon látható púp nem más, mint a skóciai tó rejtélyes lényének egy része.

 



 

Elmondása szerint a púp az Urquhart-kastély felé mozgott lassan, majd öt-tíz perc múlva elmerült és nem bukkant többé elő. "Véleményem szerint Nessie-t láttam, hiszek a létezésében" - idézte Edwards szavait a portál. A férfi úgy véli, hogy több lényről van szó. Egy másik Nessie-vadász, Steve Feltham úgy nyilatkozott: "Ez a legjobb fotó, amit mindezidáig a misztikus lényről láttam."

 

Mégsem haltak ki az őshüllők?

Bár az állítólagos lényről készült fotók egy része szándékos hamisítvány, sőt a fotók és videofelvételek egy részében bemutatott lényről később alapos vizsgálatok és analízisek után kiderül, hogy egy vízen úszó korhadt, rothadó fatörzs, madár, vagy netán ember által vízbe dobott hulladékmaradvány, azért akadnak rejtélyes kivételek is, melyek végén ott az a bizonyos kérdőjel. Ahogy az UFO és kísértet észlelések esetében, itt is van egy kis százalék, amire senki sem tud kielégítő magyarázattal szolgálni. Ezek azok a felvételek, melyeken szabályosan úszó test körvonalazódik a vízben. Érdekesség, hogy általában mindig kivehető egy hosszú nyakat, testet és keskeny fejet formázó sötét színű test, amelyen gyakran púp figyelhető meg. A kereső – kutató expedíciók, az önkéntes szörnyvadászok eredményei, elemzései ,bizonyítékai és vizsgálatai nyomán jó okunk van feltételezni, hogy a tó mélyén igen is létezik valami hatalmas ragadozó lény, amely rejtőzködő életmódot folytat,s amelynek populációja finoman szólva is gyér. A rejtélyes kriptozoológiai teremtmény testi adottságai és jellemzői leginkább egy dinoszauruszéhoz hasonlítanak, legalábbis nagyon szembeötlők az őshüllők egy bizonyos fajával, nevezetesen a Pleszioszauruszéval. Mi van, akkor ha a jégkorszakot, a sok ezer évet,s az evolúciót meghazudtoló módon mégis mindent túléltek ezek az ősgyíkok,s nem haltak ki?