Babonás vagy?

Biztosan neked is vannak olyan félelmeid, amelyekkel nap mint nap kénytelen vagy együtt élni, de másoknak ezekről sohasem beszélsz, mert attól félsz, hogy csodabogárnak tartanak. Pedig ha tudnád, hogy sokan gondolunk ugyanarra egy fekete macska láttán...


A velünk élő babonák nagy része csupán rossz beidegződés. Nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani nekik, ugyanis mindennapi életünk velejárói. Igaz, szórakoztató teljesen hétköznapi dolgok háttérében természetfeletti erőket gyanítani, de ha hozzászoksz, akkor ebből számtalan rossz szokás is kialakulhat. Sőt, végül annyira beprogramozhatod magadat, hogy akarva-akaratlanul is önbeteljesítő jóslattá válnak a félelmeid. Pedig sok tévhit eredete könnyen megmagyarázható.

Ami az egyik ember szemében babona, a másik számára vallás vagy tudomány. A kutatások azt mutatják, hogy a társadalmi háttér nem döntő tényező a babonásságban, a diákok és szellemi foglalkozásúak között is szép számban akadnak olyanok, aki hisznek a csillagok emberi életet befolyásoló hatásában vagy a tenyérjóslásban.
 
...
...

...
...
...
//-->

...
...


 

 A misztikus 13-as



Egyesek szerint péntek 13. szerencsétlen nap, mások szerint viszont ez is ugyanolyan, mint a többi. A legtöbb babona ősi vallási-misztikus képzetek tovább burjánzása. Az például, hogy az Egyesült Államokban nem létezik 13. emelet, a hotelekben, kórházakban 13-as szoba, a zsidó számmisztikából ered. Statisztikai felmérések szerint az emberek többsége ezen a napon nem ül repülőgépre, vonatra, nem szívesen köt komoly üzleteket, és nem ül tizenkettedmagával egy asztalhoz.
Utóbbi babona valószínűleg abból ered, hogy az utolsó vacsorán Jézus volt apostolai között a 13., így a néphit szerint ha tizenhárom ember ül egy asztalnál, valaki hamarosan meghal közülük. A pénteki nap "gonoszságát" azzal magyarázzák, hogy Jézust is aznap feszítették keresztre. Más megközelítések szerint a péntektől való rettegés gyökere lehet az is, hogy az 1800-as évekig ez a nap volt a hóhér napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

Sok ember - indokolatlanul - retteg ettől a naptól: nem mozdulnak ki lakásaikból, nem veszik fel a telefont, nehogy rossz hírt kapjanak, nem használnak elektromos eszközöket, nehogy baleset érje őket. Csak magunknak okozunk kellemetlen perceket azzal, ha átengedjük magunkat az ehhez hasonló félelmeknek. A babona, úgy tűnik, a gazdaságra is káros lehet. 1978-ban Amerikában készítettek egy felmérést, melynek meglepő eredménye az volt, hogy a 13-ák akár egymilliárd dolláros veszteséget is okozhatnak. Ezen a napon ugyanis sokan nem mennek dolgozni, nem váltanak vonat- vagy repülőjegyet, és nem vásárolnak.

 

 

Négylevelű lóhere

A négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse jelképe, amit egyfelől ritkaságával, másrészről kereszt alakjával magyaráznak. A szimbólum azonban már a kereszténység előtt is létezett, bajelhárító, szerencsehozó hírében állt, például a görögök is amulettként hordták.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekete macska



Sokan a fejükhöz kapnak, és közelgő szerencsétlenséget vizionálnak, ha átszalad előttük az úton egy fekete macska. Miért lett ilyen rossz híre szegény cicusnak? Az évezredek során a macskák sok hányattatáson mentek keresztül. Egyiptomban a macska nagy népszerűségnek örvendett, sőt a macskakultuszt az istenekre is kiterjesztették. A macska megbecsült, szent állat, a fekete pedig a boldogság színe volt. Az ókori cicák emlékét sírok és szobrok őrzik.
A középkori keresztények azzal vádolták a fekete macskát, hogy a boszorkányok szövetségese. A sűrűn előforduló boszorkányégetés elől a boszorkány macskája sem menekült. Ebben a korban rengeteg macskát - különösen feketét - irtottak ki, mert hittek abban, hogy rontást hoz, és pestist okoz. Az újkorban, a reneszánsz kor kezdetén a macskák elvesztették isteni és ördögi tulajdonságukat, közönséges háziállattá váltak. A macska és az ember barátsága egyre szorosabbá vált, ám a fekete macska babonája tovább él. Az Egyesült Államokban és Franciaországban a szerencsétlenség jelképének tekintik, ugyanakkor például Belgiumban és Angliában a szerencse hordozója.

 

 

Szerencsét hozó pók 

A szerencsehozó pók legendája a mohamedán vallásban gyökerezik. A tanítás szerint amikor Mohamed menekülés közben a Mekka-környéki barlangokban rejtőzött el, egy keresztes pók gyorsan hálót szőtt a bejáratra. Ezzel megtévesztette az üldözőket, akik így elveszítették a próféta nyomát, Mohamed pedig megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata, de Európában is sok helyen szerencsehozónak tartják. A hiedelem szerint ezért balszerencsés lesz, aki elpusztítja.


 

 

 

 

Esküvői babonák



Mindenki hallott már az esküvőhöz kapcsolódó babonákról. A legtöbben úgy gondolják, hogy nem árt elővigyázatosnak lenni, senki nem szeretné ha valami beárnyékolná a boldogságát. Íme néhány a legismertebb esküvői babonák közül. Menyasszonyi csokor eldobása A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság.
A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak, és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy a társaságból. Rizseső Mikor az ifjú pár kijön a házasságkötő-teremből a násznép rizst szór rájuk. A rizs a termékenységet jelképezi, a szokás Ázsiából származik. Valami régi, új, kék és kölcsönkapott Ez a szokás Angliából származik , szinte minden menyasszony ismeri.

A menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell: ? Valami régit: A menyasszony hajadonéletét szimbolizálja. ? Valami újat: Jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik. ? Valami kölcsönkapottat: A barátságot és a szerelmet jelképezi. ? Valami kéket: A kék a hűség színe, a tisztaság jelképe. Küszöbön átemelés Az ifjú férj ölben viszi át feleségét a küszöbön. Ez jelentheti, hogy becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lépett a lakásba, vagy szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, melyek a küszöb alatt bújnak meg. A menyasszony elrablása Ha a lakodalomban sikerül elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemli meg hogy feleségül vegye.


 

Régi magyar babonák

- Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben. - Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse. - Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencsédet, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot. - Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd. - Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével. - Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.
- Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat. - Ha a só kiömlik, veszekedés várható. - Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán. - Ha csuklasz, valaki emleget.