Kolmanskop, a sivatagi szellemváros



Kolmanskop  szellemváros Namíbia déli részén a Namíb-sivatagban, Lüderitz kikötővárostól néhány kilométerre. Nevét Johnny Coleman fuvarosról kapta, aki egy homokvihar alkalmával elhagyta ökörfogatát a településsel szemközti kis emelkedőn. Az egykoron apró de rendkívül gazdag bányászfalu manapság népszerű turista célpont, ahová a NamDeb vállalkozás szervez túrákat.


1908-ban egy Zacharias Lewala nevű fekete munkás egy gyémántot talált ezen a területen, amit megmutatott főnökének, a német August Stauchnak. Miután világossá vált, hogy a terület igen gazdag gyémántban, nagyszámú német bányász telepedett itt le, nem sokkal később pedig a német kormány a vidéket "Sperrgebietnek" nyilvánította, és megkezdte a gyémántmező kiaknázását.

...
...

...
...
...
//-->

...
...



Az első bányászok nagy vagyonra tettek szert, így falujukat egy német kisváros építészeti stílusában építették fel; olyan közösségi épületek is találhatók itt, mint a kórház, bálterem, erőmű, iskola, színház és sportterem, de volt itt kaszinó, jéggyár és a déli félteke első röntgen-állomása,valamint itt épült Afrika első villamosa is.

 


 

A városka az első világháború után indult hanyatlásnak, ahogy a gyémánt lassan elfogyott, végül 1954-ben hagyták el teljesen. A sivatag karakterének köszönhetően a turisták ma térdig homokban járnak a házakban és a házak között. Kolmanskop a fényképészek népszerű célpontja, amennyiben egyedülállóan mutatható be, amint a sivatag fokozatosan visszaköveteli ezt a valaha virágzó városkát. Mivel a Namíb-sivatag korlátozott területén található, a turistáknak külön engedélyre van szükségük a város meglátogatására.